Jednodruhové korenie - mleté
Podrobný popis
Kardamón patrí k najstaršiemu a najcennejšiemu koreniu sveta hneď po šafráne a vanilke. Je vhodný do múčnikov, ovocných pokrmov či šalátov, pečiva, kávových nápojov, čajových zmesí. Chuť kávy a čaju ľahko prehĺbi a príjemne ochutí. Kardamóm obsahuje mnohé vitamíny, stopové prvky, kyseliny, bielkoviny a éterické oleje, je teda veľmi prospešný na trávenie, posilnenie krvného obehu, pálenie záhy, odhlieňuje a detoxikuje organizmus. Takisto upokojuje reumatické a obličkové bolesti, kožné problémy, astma aj bolesť v krku. Ak si pridáte štipku kardamónu do čierneho čaju, pôsobí ako antistresový nápoj a je vhodný aj proti únave. Pravidelne konzumovanie semienok s medom zlepšuje zrak a samotným ich žuvaním si možno skvele osviežiť dych. Vo všetkých arabských krajinách sa kardamóm pridáva do kávy, kde si páni od neho sľubujú afrodiziačné účinky. Má veľmi jemnú, sladšiu, ostrú arómu, v ktorej možno nájsť zmes citrónu, gáfru a bergamotu. Spoločne s kurkumou je príbuzný zázvoru a výdatne tak zvýrazňuje chute slaných i sladkých pokrmov. U nás sa najčastejšie používa do sladkého pečiva, ako sú perníky a koláčiky. V malom množstve je pridávaný tiež do údenín. Dokáže tiež skvele dochutiť steaky, mleté mäso a pikantné omáčky. Do jedál sa pridáva na začiatku varenia. Ochutí aj strukoviny, ryžu a koreňovú zeleninu Je vynikajúci aj do ovocných kompótov, marinád, vín a likérov. Štipka kardamónu sa pridáva tiež do čierneho čaju alebo kávy. Býva dôležitou súčasťou zmesi korenia ako je napríklad kari či garam masala.
Zloženie: Kardamovník obyčajný (Elettaria cardamomum)
Skladujte: v suchu a chlade. Po otvorení odporúčame uchovávať vo vzduchotesnej nádobe.
Krajina pôvodu: India
Obsah balenia: 35g
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.